Rozpoczynamy realizację Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ)
Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu informuje, iż wraz z rozpoczynającą się nową perspektywą finansowania przedsięwzięć z Unii Europejskiej, kolejny już rok przystąpi do realizacji Pomocy Żywnościowej 2023–2027 – Podprogram 2023, współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Planuje się, iż organizacją partnerską o zasięgu ponadlokalnym będzie i tym razem CARITAS DIECEZJI BYDGOSKIEJ natomiast tut. ośrodek podejmie się roli organizacji partnerskiej o zasięgu lokalnym, zajmując się bezpośrednią kwalifikacją do programu, jak i dystrybucją żywności dla najbardziej potrzebujących osób.
Celem ogólnym operacji w ramach Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. – październik 2024 r. (termin dystrybucji żywności i kwalifikowania do Podprogramu).
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.:
- 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej
- 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednej osoby obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe:
Groszek z marchewką 1,60 kg,
Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,
Dżem truskawkowy 1,20 kg;
2) Artykuły skrobiowe:
Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
Mąka pszenna 4 kg,
Kasza jęczmienna 1,50 kg,
Płatki owsiane 1 kg,
Herbatniki maślane 0,60 kg,
Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg;
3) Artykuły mleczne:
Mleko UHT 6 l,
Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg;
4) Artykuły mięsne:
Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
Szynka drobiowa 1,20 kg,
Pasztet wieprzowy 0,48 kg,
Szprot w oleju 0,68 kg;
5) Cukier: Cukier biały 4 kg;
6) Tłuszcze: Olej rzepakowy 4 l;
7) Dania gotowe: Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Szczegółowe informacje znajdą Państwo klikając w link:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
lub https://www.fepz.gov.pl
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
FEPŻ_ Info o programie.docx | 139.52 KB |
FEPŻ-Plakat__z_produkami_FEPŻ_2023_A2_druk.pdf | 235.57 KB |