Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (FEAD)

Rozpoczynamy realizację Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu informuje, iż wraz z rozpoczynającą się nową perspektywą finansowania przedsięwzięć z Unii Europejskiej, kolejny już rok przystąpi do realizacji Pomocy Żywnościowej 2023–2027 – Podprogram 2023, współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. 

Planuje się, iż organizacją partnerską o zasięgu ponadlokalnym będzie i tym razem CARITAS DIECEZJI BYDGOSKIEJ natomiast tut. ośrodek podejmie się roli organizacji partnerskiej o zasięgu lokalnym, zajmując się bezpośrednią kwalifikacją do programu, jak i dystrybucją żywności dla najbardziej potrzebujących osób. 

Celem ogólnym operacji w ramach Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. – październik 2024 r. (termin dystrybucji żywności i kwalifikowania do Podprogramu).  

 

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 
- 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej 
- 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie. 

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednej osoby obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym: 
1) Artykuły warzywne i owocowe:  

Groszek z marchewką 1,60 kg,  

Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,  

Dżem truskawkowy 1,20 kg; 
2) Artykuły skrobiowe:  

Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,  

Mąka pszenna 4 kg,  

Kasza jęczmienna 1,50 kg,  

Płatki owsiane 1 kg,  

Herbatniki maślane 0,60 kg,  

Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg; 
3) Artykuły mleczne:  

Mleko UHT 6 l,  

Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg; 
4) Artykuły mięsne:  

Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,  

Szynka drobiowa 1,20 kg,  

Pasztet wieprzowy 0,48 kg,  

Szprot w oleju 0,68 kg; 
5) Cukier: Cukier biały 4 kg; 
6) Tłuszcze: Olej rzepakowy 4 l; 
7) Dania gotowe: Fasolka po bretońsku 1,50 kg. 

Szczegółowe informacje znajdą Państwo klikając w link: 
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027 
lub https://www.fepz.gov.pl 

 Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu

 (52) 519 05 40

 (52) 331 59 90

 sekretariat@opsswiecie.pl

Adres skrzynki ePUAP: /3wms0vy71e/SkrytkaESP

Kierownik

mgr Sylwia Kryszak

 kierownik@opsswiecie.pl

© 2024 Ośrodek Pomocy Społecznej. Wykonanie INFO-STUDIO